10 myter om kost og træning – fup eller fakta?

Skrevet d. 26. november 2019


Det kan være utrolig svært at finde rundt i de mange kost- og træningsmyter, der florerer på nettet. Derfor har vi lavet en liste over 10 udbredte myter, hvor vi én gang for alle slår fast om der er tale om fup eller fakta. 

5 myter om kost

  • En sen aftensmad øger vægten

FUP: Der findes ingen videnskabelige beviser for, at du tager mere på i vægt i løbet af natten ved at spise et sent aftensmåltid. Det handler om kaloriebalance i løbet af dagen, og derfor er det som udgangspunkt ligegyldigt hvornår du indtager dine kalorier. Så længe du ikke spiser mere end du forbrænder på daglig basis, er det helt op til dig, hvornår på dagen du spiser dine måltider. Dog bør du altid tilpasse din spiserytme til din døgnrytme, og finde en balance, der passer med at dit daglige kalorieindtag er fordelt over fire måltider: morgen, middag, eftermiddag og aften. 

  • Mørkt chokolade er sundt

FAKTA: Det er sandt at mørkt chokolade, der indeholder mere end 70% kakao, er sundt i begrænsede mængder. Det skyldes at der i kakao og mørkt chokolade findes en række gode og kraftige antioxidanter, som der ikke findes samme mængde af i de fleste andre fødevarer, herunder blåbær. Derudover viser mange undersøgelser at mørkt chokolade kan forbedre blodgennemstrømningen, hvilket således sænker blodtrykket. Dog er virkningerne som oftest meget milde, og det er samtidig vigtigt at huske på, at 100 g. mørkt chokolade også indeholder ca. 600 kalorier og en del sukker.

  • Lightprodukter er sundere end originale varer

BÅDE OG: I og med at mange lightprodukter indeholder færre kalorier, mindre sukker eller reducerede mængder fedt sammenlignet med de originale varer, kan den ’lette’ udgave være et godt alternativ, hvis du gerne vil tabe dig. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, hvad kalorierne/sukkeret/fedtet er erstattet med, da forskellige søde- og fortyndingsmidler, salt og smagsforstærkere kan medføre, at lightproduktet bliver mere usundt et det originale produkt. Man kan derfor ikke kalde lightprodukter for sunde, da det ofte er uklart hvilke erstatninger disse produkter egentlig indeholder. 

  • Et glas rødvin om dagen er sundt

BÅDE OG: Når det kommer til spørgsmålet om hvorvidt et glas rødvin om dagen er sundt, findes der ikke et entydigt svar. Nogle studier viser, at et dagligt glas røde druer reducerer risikoen for hjertekarsygdomme og samtidig bekæmper det ’dårlige’ LDL-kolesterol. Dog tyder undersøgelser dog også på, at når det kommer til alkohol og kræft, er konsekvenserne oftest negative, og at alkohol generelt øger risikoen for brystkræft hos kvinder. Derfor lyder mange konklusioner på, at man ikke skal indtage et dagligt glas rødvin for sin sundheds skyld, men derimod fordi man nyder det. Derudover bør man følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om max 14 ugentlige genstande for mænd, og max 7 genstande om ugen for kvinder. Hertil kommer også, at man bør sprede sine genstande ud på ugens dage i stedet for at indtage det hele på blot én aften.

  • Olie er sundere end smør

FAKTA: Når man kigger på de sundhedsmæssige faktorer, er planteolie, herunder olivenolie, rapsolie og solsikkeolie, generelt sundere end smør og margarine. Det skyldes dog ikke, at der er mindre fedt i planteolie, med derimod at fedtet i planteolien primært er umættet. Og som mange efterhånden ved, bør vores fedtkilder primært bestå af umættede fedtsyrer, da disse modvirker åreforkalkning og blodpropper og samtidig nedsætter vores kolesteroltal. Dog er det værd at bemærke, at kokosolie indeholder op mod 90% mættet fedt, og derfor ikke medregnes som en af de ’sundere’ olier, på trods af at kokosolie også er plantebaseret.       

5 myter om træning

  • Løb og gang er lige effektive

FUP: Ser man alene på kalorieforbrænding, er en løbetur ca. 25% mere effektiv pr. kilometer end en gåtur med samme distance. Dette skyldes især, at en løbetur sætter godt gang i efterforbrændingen, og dermed bliver den samlede forbrænding højere ved løb end ved gang. Dog findes der også et hav af fordele ved en rask gåtur. Gang er nemlig mindre belastende for kroppens led og muskler, og er samtidig rigtig godt for vores kredsløb. Hertil kommer, at man ikke behøver at tage højde for restitution efter en gåtur, hvilket betyder at de fleste mennesker kan gå en tur uden problemer hver dag. 

  • Intervaltræning øger din kondition

FAKTA: Der ikke længere nogen tvivl om, at intervaltræning er den helt rigtige træningsmetode, hvis du gerne vil i bedre form. Det anbefales derfor, at du inkorporerer intervaller i din konditionstræning hvad end din træning består af løb, svømning, en gåtur eller sågar roning. For at du får den maksimale effekt ud af din intervaltræning skal du have din puls så langt op, som den overhovedet kan komme. Du kan f.eks. opbygge din intervaltræning så den består af mellem 8-12 intervaller af enten 20 eller 30 sekunders varighed.

  • 10.000 skridt om dagen er nok motion  

FUP: Mange tror, at 10.000 skridt om dagen er tilstrækkeligt hvis man både vil holde vægten nede og samtidig undgå de sundhedsmæssige risici, der kan være forbundet med for meget inaktivitet. Dog mener eksperter ikke at 10.000 skridt om dagen kompenserer for andre træningsformer, hvor man styrker sine muskler og får pulsen op. Det er naturligvis meget bedre at gå 10.000 skridt om dagen end slet ikke at bevæge sig, dog bør man stræbe efter at supplere med en træningsform, der medfører højere intensitet.   

  • Rigeligt med mavebøjninger giver en flot sixpack

FUP: Det er en misforstået tendens, at en masse daglige mavebøjninger giver en flot og markeret sixpack. For meget fedt omkring maven gør nemlig, at uendelige sit-ups ikke er nok er til at fremkalde de gemte mavemuskler. Derfor skal fedtprocenten ned, hvis sixpacken skal frem, og her er kosten helt ideel. Hertil kommer også, at mange af os ikke ved, at vores mavemuskler faktisk består af det, der hedder hurtige muskelfibre, hvilket gør at det bedste resultat opnås gennem tung træning med relativt få gentagelser.

  • Det er muligt at forbrænde fedt specifikke steder på kroppen

FUP: Lad os slå én ting fast: Det er ikke muligt selv at bestemme hvor på kroppen du gerne vil forbrænde dit fedt. Man kan godt opstramme et slapt område på kroppen ved at træne specifikke muskler og muskelgrupper, men det er ikke muligt at forbrænde fedt specifikke steder. Derfor er konklusionen, at hvis du gerne vil af med overskydende fedt, er den mest effektive måde at sammensætte en kost- og træningsplan med fokus på både fysisk aktivitet, styrketræning og kostændring.