Den ultimative guide til cut-season

Skrevet d. 2. april 2019


Efter at have haft et par måneders Bulk, begynder solen at skinne og folk begynder så småt at smide de helt store dynejakker. Dette betyder at vi bevæger os hen mod sommer og sol, og dermed også badesæsonen, hvor man virkelig har mulighed for at vise de nyligt optrænede muskler frem.
Præcis ligesom når man bulker, er der flere forskellige parametre der spiller ind hvis du ønsker at cutte alt fedtet af kroppen. Det er træning og kost. Dertil kan supplerende kosttilskud også nævnes – men kun som 2. prioritet.
Hertil skal det nævnes at ligegyldigt hvilke resultater man ønsker at opnå, ikke bør gå på kompromis med de grundlæggende kostråd fra sundhedsstyrelsen.

 

Kosten 

Når man ønsker at tabe fedt på kroppen, men helst ikke den muskelmasse man lige har brugt hele vinteren på at opbygge, så handler det om at være varsom. Når man går ind i en ”cut-periode” skal man forberede sig på at det bliver hårdt både fysisk og psykisk. Grunden til dette er at når man spiser mindre end man egentlig har brug for, kan være meget krævende for sindet.

Inden du går i gang, skal du undersøge hvad dit samlede kalorieindtag bør ligge på og derefter trække 500 kalorier fra dette tal. Så er du ved at være der hvor du begynder at cutte fedt af kroppen, uden at miste din muskelmasse. Nogle atleter sætter deres kalorieindtag ned med hele 1000 kalorier, men ved at gøre dette risikerer du et stort tab af muskelmasse samtidig.

Nedenfor finder du en liste over hvad en diæt fortsat bør indeholde for at opretholde muskelmassen i cut-fasen: 

-       Indtag 1,7 g protein pr. kilo kropsvægt/dag

-       Indtag så vidt muligt protein og kulhydrat lige efter vægttræning. Det er dokumenteret at indtagning af mere end ca. 20 g                   kulhydrat og protein efter træning ikke har nogen synlig effekt og du kan derfor spare lidt kalorier der.

-       Hold blodsukkeret stabilt hele dagen for at undgå proteinnedbrydning i muskelvævet. Dette gøres ved at spise jævnt hele                 dagen igennem, bl.a. ved hjælp af mellemmåltider.  

-       Sørge for at du ikke oplever utilpashed ved diæten, ved at være i et mindre kalorieunderskud dagligt.

-       Spis fiberrig mad der mætter godt. Fiberrig kost binder væsken i maven og mætter dermed mere.

-       Spis kalorielette proteiner som kylling, kalkun og tun.

-       Indtag mad der kræver at du tygger det godt. Grøntsager, kød, fiberholdigt brød osv. Dette bidrager nemlig til                                           mæthedsfornemmelsen.

Træningen

Når det kommer til træningen, er det en smule mere simpelt. Når du går ind i cut-fasen er det vigtigt at du ikke begynder at bytte en helt masse øvelser ud eller begynder at lave flere eller færre sæt/reps, da det mest optimale for at opretholde muskelmassen er at blive ved med at træne hårdt og tungt – som du hele tiden har gjort.

Det er endvidere en smule misforstået at sætte sin cardiotræning meget op i cut-fasen, da du på den måde risikerer at tabe både fedt og muskelmasse.

I stedet bør du gradvist implementere cardio, så du i starten af fasen lader diæten gøre sit og så hen mod enden af perioden, hvor det kan være svært at skille sig af med det sidste fedt på kroppen, øger mængden af cardiotræning, for at forbrænde de sidste kalorier og dermed stå helt skarpt inden stranden kalder.

Rigtig god fornøjelse!