Alt du bør vide om kalorier

Skrevet d. 7. marts 2019


Man kan desværre ikke sætte lighedstegn ved hvor mange kalorier man skal have. Du skal ikke have lige så mange som jeg og omvendt. Dette skyldes at vi ikke har samme højde, vægt eller kropstype. Der er nemlig mange parametre som spiller ind.

Vi har alligevel prøvet at stille det nemt og overskueligt op nedenfor, så du kan skabe overblik og komme hurtigt i gang med din kostplan.


Hvad er kalorier?

Kalorier er kroppens energi og essentielt for at kroppen kan udføre alle de gøremål den skal.

Kroppen bruger kalorierne til at gå, til at sove, til at tænke og til noget så simpelt som at pumpe blodet rundt i kroppen – det altså en slags benzin.

Vi får alle vores kalorier gennem den mad vi indtager. Bag på alle madvare står der oplyst præcist hvor mange ”kcal” der er i produktet.

Hvor mange kalorier skal jeg have om dagen?

Der findes kalorier i alle slags fødevarer og udover at du bag på hvert produkt kan finde oplysninger om kaloriemængden, kan du også i tabellen se hvor mange gram kulhydrater, fedt og proteiner produktet indeholder.

Kcal udgøres af disse tre næringsstoffer og fedt er det stof som indeholder flest kalorier. Udover disse tre, er der også en del i alkohol – man tæller dog sjældent denne med, da alkohol ikke er sundt og nødvendigt for kroppen, som de tre andre næringsstoffer.

Som nævnt tidligere, så har hvert menneske et individuelt kalorieforbrug og man kan dermed ikke sætte en fast ramme om hvor meget der skal indtages. Der er dog et par huskeregler man kan gå efter i forhold til, hvor kalorierne skal komme fra;

Et voksent menneske, bør få størstedelen af sit kalorieindtag fra kulhydrater, 20% fra proteiner og omkring 30% fra fedt. Disse tal er ikke faste og kan modereres efter hvad din krop arbejder bedst på.

Kulhydrater er den energikilde som holder i længst tid og er derfor vores primære energikilde. Vi får kulhydrater gennem bl.a. brød, grønt, og korn. 

Bliver jeg tyk af kalorier?

Når nu man skal spise den mængde kalorier der passer til ens krop, kan man næsten regne ud at man også har mulighed for at ændre en smule på ens vægt ved at sætte indtaget op eller ned. Det er nemlig ens samlede kalorieindtag der siger noget om, om tallet på vægten stiger eller falder. Og her er det også vigtigt at mængderne kommer fra de rigtige næringsstoffer.

For at tabe sig skal man forbrænde mere end man spiser og omvendt hvis man vil tage på. Endvidere skal det nævnes, at det også kommer an på hvor meget man forbrænder og dette afhænger meget af, hvor fysisk aktiv du er.